Vissen en hun vaardigheden

De intelligentie van vissen wordt nog niet zo lang onderzocht, maar door de toename van wetenschappelijke onderzoeken verschijnen er steeds meer rapporten. Deze veroorzaken schokgolven in de wetenschap. Zo is vastgesteld dat ze een lange termijn geheugen hebben, communiceren, samenwerken en pijn en stress kunnen ervaren.

Leervermogen

Inmiddels is het wetenschappelijk bewezen dat vissen beschikken over een lange termijn geheugen. Het is namelijk vastgesteld dat vissen met elkaar communiceren.
Wanneer dieren met elkaar kunnen communiceren moeten ze beschikken over een lange termijn geheugen om dit te kunnen verwerken. Het is dus echt een fabeltje dat vissen slechts beschikken over een geheugen van twee seconden.
Verder lezen..

Communicatie

Wij mensen leven op het land en zijn meer visueel georiƫnteerd. Het geluid komt op de tweede plek. Bij het onderwaterleven is dat heel anders. Hier vertrouwen dieren veel meer op hun waarnemend vermogen van geluid dan op hun zicht. Dit komt omdat het licht zich onderwater heel anders gedraagt en ook minder aanwezig is. Om toch met elkaar te kunnen communiceren, hebben veel vissoorten een communicatie met geluiden ontwikkeld om elkaar van alles te vertellen.
Verder lezen..

Samenwerking

Samenwerking met soortgenoten komt regelmatig voor bij vissen maar er worden ook steeds meer samenwerkingen ontdekt tussen verschillende soorten.
Zo is het vastgesteld dat een vis iets kan aanwijzen aan een soortgenoot of een andere vissoort. Dit is vergelijkbaar met het vingerwijzen van mensen wat wordt beschouwd als een essentiƫle, communicatieve en sociale vaardigheid bij mensen, mensapen en raven.
Verder lezen..

Pijn en stress

Sinds de laatste 10 jaar groeit het inzicht dat ook vissen met hun zenuwstelsel in staat zijn om pijn en angst te ervaren. De Europese Commissie heeft in dit verband vissen erkend als sentient beings. Dit wil zeggen dat individuen in staat zijn om subjectieve ervaringen, ofwel gevoelens, te hebben. Door de toename van het aantal wetenschappelijke publicaties over vissenwelzijn groeit het besef onder wetenschappers dat vissen zeer waarschijnlijk pijn, stress en emoties kunnen ervaren.
Verder lezen..