Vissen

Nederland heeft veel zoet oppervlaktewater (ongeveer 16%). In veel van deze wateren leven vissen die door mensen niet of nauwelijks gezien worden. De wetenschap geeft vissen steeds meer aandacht. Zo wordt steeds vaker bewezen dat vissen intelligent zijn. Ze kunnen met elkaar communiceren door middel van taal en geluid. Vissen vervullen ook een belangrijke rol binnen de ecosystemen onder water. Door deze rol hebben vissen ook invloed op het klimaat op aarde.

Wil je meer weten? Klik dan op onderstaande menu’s.

* Er zijn nog vele wetenswaardigheden over vissen. Wij werken hard aan een verdere invulling van deze pagina. We hopen je dan ook nog een keer terug te zien. 

Het verhaal van de vissen

Vissen zijn al 450 miljoen op aarde en hebben zich buitengewoon aangepast aan het leven onderwater. Bijna overal waar water is kun je vissen vinden. Of het water nu zout of zoet is, stroomt of stil staat. Elke vissoort is aangepast op zijn plek en levenswijze in het water.

Meer informatie
Vissen en hun vaardigheden

De intelligentie van vissen en toename van wetenschappelijke onderzoeken.

Meer informatie
Ecosysteem

Vissen maken onderdeel uit van een ecosysteem. Wat is een ecosysteem en wat voor systemen zijn er in Nederland?

Meer informatie
Vismigratie

Vissen verplaatsen zich door het water om verschillende redenen. Ze gaan op zoek naar voedsel, zoeken een plek om te paaien of een plek om te overwinteren. Helaas komen ze nog wel eens een hindernis tegen. Gelukkig zijn er ook projecten om vismigratie te verbeteren.

Meer informatie
Video's

Een leuke en interessante selectie van onze (onderwater) video's.

Meer informatie