Vissen

Nederland heeft veel zoet oppervlaktewater (ongeveer 16%). In veel van deze wateren leven vissen die door mensen niet of nauwelijks gezien worden. De wetenschap geeft vissen steeds meer aandacht. Zo wordt steeds vaker bewezen dat vissen intelligent zijn. Ze kunnen met elkaar communiceren door middel van taal en geluid. Vissen vervullen ook een belangrijke rol binnen de ecosystemen onder water. Door deze rol hebben vissen ook invloed op het klimaat op aarde.

Wil je meer weten? Klik dan op onderstaande menu’s.

* Er zijn nog vele wetenswaardigheden over vissen. Wij werken hard aan een verdere invulling van deze pagina. We hopen je dan ook nog een keer terug te zien. 

Het verhaal van de vissen

Vissen zijn al 450 miljoen op aarde en hebben zich buitengewoon aangepast aan het leven onderwater. Bijna overal waar water is kun je vissen vinden. Of het water nu zout of zoet is, stroomt of stil staat. Elke vissoort is aangepast op zijn plek en levenswijze in het water.

Meer informatie
Pijn en stress bij vissen

Sinds de laatste 10 jaar groeit het inzicht dat ook vissen met hun zenuwstelsel in staat zijn om pijn en angst te ervaren. De Europese Commissie heeft in dit verband vissen erkend als sentient beings. Dit wil zeggen dat individuen in staat zijn om subjectieve ervaringen, ofwel gevoelens, te hebben.

Meer informatie
Seizoenen in het water

Wat gebeurt er onder water en hoe ziet een oud onderwater ecosysteem eruit?

Meer informatie
Video's

Een leuke en interessante selectie van onze (onderwater) video's.

Meer informatie
Vismigratie

Vissen verplaatsen zich door het water om verschillende redenen. Ze gaan op zoek naar voedsel, zoeken een plek om te paaien of een plek om te overwinteren. Helaas komen ze nog wel eens een hindernis tegen. Gelukkig zijn er ook projecten om vismigratie te verbeteren.

Meer informatie
Vissen en hun vaardigheden

De intelligentie van vissen en toename van wetenschappelijke onderzoeken.

Meer informatie
Vissoorten

Hoe ziet het leven van een vis eruit? Zeven vissen vertellen over hun leven.

Meer informatie
Waterecosystemen

Vissen maken onderdeel uit van een ecosysteem. Welke ecosystemen zijn er in Nederland?

Meer informatie