Vis in nood

Nederland is een groot land wat betreft de visserij, vooral onze efficiëntie is hoog. De Noordzee zag er vroeger heel anders uit. Zo lagen er zeegrasvelden, oester en mosselbanken voor onze kust. Mede door de visserij is dit plaatje bijna helemaal verdwenen.

De wetenschap komt er steeds meer achter hoe bijzonder vissen zijn. Naast dat ze intelligent zijn kunnen vissen ook gestrest raken en voelen vissen pijn. Het wordt steeds duidelijker op welke manieren vissen lijden als je ze aan een haak vangt of massaal uit het water opvist.

De wetenschap verwacht dat in 2050 geen vis meer in de oceaan zal zwemmen wanneer we op deze schaal blijven vissen. Zoetwatervissen worden nog ernstiger bedreigd door visserij, belemmering in vismigratie, vervuiling en opwarming van het water.

* Helaas zijn er veel meer situaties waardoor vissen in nood verkeren. Wij werken hard aan een verdere invulling van deze pagina. We hopen je dan ook nog een keer terug te zien. 

Bedreigingen van de Noordzee

Er was eens een Noordzee met 30-40% zeegrasvelden en oester/mosselbanken. Met grote volwassen vissen en een grote functie als broedkamer voor jonge vissen.

Meer informatie
Stroperij op de oceaan

De oceaan wordt beperkt beschermd en bijna helemaal niet sterk beschermd. Hierdoor valt er kennis, volwassenheid en voedsel weg voor vissen. De visser is steeds efficienter geworden en toezicht op vangsten is nog erg beperkt.

Meer informatie