Het verhaal van de vissen

Vissen zijn al 450 miljoen op aarde en hebben zich buitengewoon aangepast aan het leven onderwater. Door de miljoenen jaren heen hebben ze zich geëvolueerd tot vele verschillende soorten. Er zijn momenteel meer dan 34.000 soorten bekend. Dit maakt vissen tot de meest voorkomende gewervelde dieren op aarde. De mens leeft al duizenden jaren in de buurt van vissen. Toch weten we niet zoveel van deze dieren. Dit is best vreemd eigenlijk. Maar ook begrijpelijk. We denken dat we niet zoveel gemeen hebben met vissen omdat ze in een totaal andere omgeving leven. Daardoor voelen we ons minder verbonden met een vis dan met een landdier. Dat is heel jammer, want vissen zijn hele interessante dieren. Daarom vertellen we je er graag over.

Wanneer je naar het water kijkt dan kun je niet ver de diepte in kijken. Je weet dat er onder het wateroppervlakte veel leven zit, maar dat kun je niet zien. Ook is water een hele andere substantie dan lucht. Hier hebben vissen zich in de loop van miljoenen jaren perfect op aangepast.

Er zijn vele verschillende leefmilieus in het water. De zee is zout en op het land is het water zoet. Water kan stromen of stilstaan. Bijna overal waar water is leven vissen. Vissensoorten zijn volledig aangepast op hun plek in het water en manier van leven.

Zo zijn er vissen met een afgeplatte buik zodat ze makkelijk over de bodem kunnen zwemmen. Andere vissen zijn torpedo vormig en kunnen zich daarom snel in open water voortbewegen. Vissen kunnen zich ook perfect camoufleren tegen de achtergrond van substraat, stenen, koraal, waterplanten of open water.

Sommige vissen vertonen migratie gedrag waarbij ze duizenden kilometers kunnen afleggen. Zo zijn er anadrome vissoorten zoals de Atlantische zalm die een groot deel van hun volwassen leven op zee doorbrengen. Om zich voort te planten zoeken ze hun geboorterivier op. Katadrome vissen zoals de aal (paling) brengen een groot deel van hun leven door in zoetwater maar trekken juist naar zee om zich voort te planten.

Nog niet zo lang geleden hebben onderzoekers ontdekt dat vissen met elkaar kunnen communiceren. Dit doen ze door middel van kleuren en geluiden. Zo krijgen sommige vissen andere kleuren tijdens de paaitijd of maken ze geluiden tijdens de jacht.

De geluiden nemen vissen waar met hun gehoorbeentjes, zijlijn en zwemblaas. Bijna elke soort vis heeft zijn eigen aanpassingen om de gewenste toonhoogtes waar te nemen.
Dit stelt hun in staat om hun soortgenoten of predatoren te detecteren. Maar ook nemen vissen omgevingsgeluiden waar. Dit gebruiken ze onder andere om hun locatie te bepalen.

Er valt nog veel meer te vertellen over vissen. Er zijn ook zoveel soorten! Wanneer je ons volgt op sociale media of regelmatig onze website bezoekt zullen we je gaandeweg steeds meer vertellen over vissen en hun leefomgeving.