Spreken namens de vissen

Voor vissen is er helaas nog te weinig aandacht. Of het nu gaat over vissen die gevangen worden op zee of over vissen in de plaatselijke sloot, rivier of plas. Er zijn wel organisaties die wetenschappelijk onderzoek doen en campagnes hebben voor vissen maar relatief blijft het een onderwerp dat achteraan staat. Vissen zijn niet aaibaar en mensen zien ze niet dagelijks onderwater of via mooie beelden op tv.

Mensen kunnen zich vaak niet herkennen in een vis. Een vis heeft niet de expressie die veel landdieren wel vertonen. Vissen leven in een heel andere wereld waar weinig mensen iets vanaf weten. Daar moet dus verandering in komen! Want het is heel begrijpelijk dat je geen andere keuzes gaat maken als je niets weet over vissen. Visserij, waarbij veel vissenleed veroorzaakt wordt en ecosystemen geplunderd worden, gebeurt op locaties op zee, ver van de bewoonde wereld. Maar ook in zoetwater zorgen mensen voor veel problemen.

Aandacht vragen voor vissen

Om meer aandacht voor vissen te vragen staan wij op verschillende evenementen. Zo zijn we afgelopen maanden bij drie evenementen geweest. Ieder evenement met zijn eigen karakter, boodschap of publiek. Bij elk evenement hebben we mensen bereikt en een zaadje geplant. Of het zaadje bij elk persoon ontkiemt weten we niet, maar hoe meer zaadjes er geplant worden hoe meer kans dat er zaadjes ontkiemen. Wij hebben reeds met veel verschillende mensen gesproken en hopelijk zorgen deze gesprekken voor meer aandacht voor vissen. Wellicht hebben we iemand overtuigd om ook geen vis meer te eten, of een leraar geïnspireerd om verhalen over vissen te vertellen voor de klas, of een ecoloog bewust gemaakt dat er ook andere mensen zijn dan vissers die zich inspannen voor vissen of iemand geïnspireerd om zich met een organisatie waarmee hij of zij verbonden is ook aandacht te geven aan vissen en hun leefomgeving.

We spreken voor verschillende doelgroepen

We hoeven niet op de voorpagina. Het gaat ons erom dat mensen bewust worden van vissen en dat wij net zo afhankelijk zijn van hun onderwaterwereld als de vissen zelf. Hoe meer mensen dat beseffen, hoe groter de beweging wordt. Dat ieder zijn eigen weg hierin kiest vinden wij alleen maar goed. Niet ieder persoon wordt geraakt door hetzelfde verhaal, dezelfde actie of door hetzelfde beeld. Er moeten verschillende wegen bewandelt worden die naar hetzelfde resultaat leiden. Daarom staan wij ook op verschillende evenementen met voor iedere doelgroep een iets ander verhaal.

Presentatie tijdens de waterschapsverkiezingen

Het jaar begon met een lezing voor de waterschapsverkiezingen van de partij voor de dieren. De lezing bestond uit verschillende onderwerpen die te maken hebben met de leefomgeving van de zoetwatervissen. We vertelden over verschillende vissoorten door middel van foto’s en videobeelden. We vertelden over ecosystemen in zoetwater. Ook hierbij gebruikten we foto’s en video’s om te laten zien hoe het er wel of juist niet zou moeten uitzien. Dit gaf de bezoekers veel nieuwe inzichten. We kregen namelijk veel positieve reacties. Met deze presentatie hebben we iets kunnen laten zien van wat er zich onderwater afspeelt.

Vegan Lentemarkt

In mei stonden we op  de Vegan Lentemarkt, midden in het centrum van Groningen. Wat een waanzinnige locatie is dit zeg! Het leuke is dat er verschillende typen mensen langs lopen en niet alleen mensen die al plantaardig eten of een vegan levensstijl hebben. We stonden met een kraampje met informatie over vissen en hun leefomgeving. Ook hadden we foto’s liggen met vis uit de supermarkt. Daarbij stelden we de vraag “Welke vis ligt hier op het bord?” Mensen konden dan een foto met de juiste vissoort erbij leggen. Daar moesten de meeste mensen toch wel even over nadenken, het hielp dat het een meerkeuze vraag was. Op de kaartjes gaven we ook suggesties voor plantaardige alternatieven.

We hebben met verschillende mensen gesproken. Leraren, studenten, biologen, ecologen en vele andere geïnteresseerden. Van iedereen kregen we te horen dat ze het erg goed vonden dat we hier aandacht aan besteden. Mark heeft nog een lezing gegeven over de visserij. Wat gebeurt er allemaal op zee en wat zijn de gevolgen? Het was een zeer boeiende dag vol goede gesprekken.

National Animal Rights Day

Midden in Amsterdam op het Museumplein werd er op 4 juni een evenement gehouden ter gelegenheid van National Animal Rights Day. De zon scheen, maar de temperatuur was aangenaam. Er heerste een ontspannen sfeer. Bij dit evenement waren allemaal dierenrechtenorganisaties aanwezig.  Ook hier stonden we met een informatietafel met wat leuke infobordjes en een aantal strandvondsten. Hier hadden we o.a. lege eikapsels liggen van de hondshaai en van een rog. Veel mensen wisten niet dat ook bij ons in de Noordzee haaien en roggen leven.

Tijdens het herdenkingsprogramma was Lesley een van de spekers. Lesley sprak namens Tinca, een zeelt (Latijnse naam Tinca tinca), een vis die waarschijnlijk heel dichtbij jouw huis woont maar waarvan de meeste mensen niet weten dat ze er is. “Want als je niet weet wie ik ben, ik die zo dicht bij jou in de buurt woon, hoe is dat dan voor de andere vissen?” (Lees de volledige speech hier) Deze boodschap is goed aangekomen. Lesley kreeg veel complimenten voor haar speech. Want veel aanwezigen erkenden dat de vissen te weinig aandacht krijgen. Zelfs onder dierenactivisten is de connectie met vissen nog niet volledig. Daarom blijven wij ook deze doelgroep aanspreken.

Voor ons genoeg redenen om door te gaan met Vissenbelangen. Doe jij ook mee?

Kraam Vegan Lentemarkt Groningen

 

 

 

 

 

 

 

Kaartjes “Weet wie je eet?”

Speech tijdens NARD (foto gemaakt door Alfons Spoler)

Gepubliceerd door Mark
op 11 juni 2023