Speech tijdens National Animal Rights Day 2023

Tijdens de National Animal Rights Day (NARD) heeft Lesley onderstaande Speech voorgedragen.

Hoi ik ben Tinca,

Ik voel me een beetje ongemakkelijk hier. Zo voor dit publiek. Want ik behoor tot een van de vissoorten waar het best goed mee gaat. Waarschijnlijk woon ik ergens bij jou in de buurt. In de sloot achter jouw huis of in de plas waar jij graag wandelt. Ik kom vrij algemeen voor in de Nederlandse wateren. Toch is de kans groot dat jij mij nooit hebt zien zwemmen. Dat jij niet weet wie ik ben. Hoe ik leef. Dat maakt mij een beetje verdrietig. Want als je niet weet wie ik ben, ik die zo dicht bij jou in de buurt woon, hoe is dat dan voor de andere vissen? Vissen in zee worden massaal gevangen. Miljarden en miljarden worden uit het water getrokken. Verdrukt in netten of ruw uit het water getrokken met een haak. Levend worden ze op ijs gelegd. Waar ze stikken. En regelmatig worden ze nog levend open gesneden. Miljarden slachtoffers, die niemand ooit hoort gillen. Er zijn Ć¼berhaupt maar weinig getuigen van hun gruwelijke dood, want dit gebeurt allemaal ver uit het zicht van de gewone burger.

Nu weet ik dat ik vandaag voor een publiek spreek, die niet wil bijdragen aan dierenleed. En dat jullie andere mensen aanmoedigen om ook te kiezen voor een plantaardige levensstijl. Daar ben ik jullie zeer dankbaar voor. Toch zou ik graag willen dat jullie mij beter zouden leren kennen. Want zelfs een gewone zeelt als ik heb last van jullie mensen. Sommige van mijn familie en vrienden zijn wel eens gevangen aan een haak. Aan de haak van een persoon die jullie mensen sportvisser noemen. Zij vangen vissen omdat ze ons zo fascinerend vinden.

Andere mensen die niet vissen zijn niet zo geĆÆnteresseerd in ons. Zij weten ons zeelten niet te onderscheiden van een karper. Jullie vragen mensen om niet meer bij te dragen aan dierenleed. Maar dat is een lastige boodschap als mensen geen idee hebben over wie je het hebt. Een lammetje, een varken of een koe zegt mensen nog wel wat. Maar zelfs dan is het moeilijk voor mensen om hun ogen te openen en andere keuzes te maken. Voor ons vissen is de oproep om ons niet te eten maar om ons te beschermen nog veel lastiger. Omdat veel mensen geen connectie met ons hebben. Niet weten hoe we ons bewegen, eten, voortplanten. Niets weten van onze intelligentie of onze sociale vaardigheden. Zij missen de fascinatie die veel vissers wel hebben.

Daarom wil ik vandaag een oproep doen aanĀ  jullie. Om kennis met ons te maken. Het is goed om te vertellen over het gruwelijke leed dat vele vissen moeten ondergaan. En dat daarmee ook nog eens onze hele leefomgeving wordt verwoest. Maar wij vissen hebben meer te vertellen dan het leed dat ons wordt aangedaan. Wij willen graag contact maken met mensen die om dieren en natuur geven. Zodat wij in de toekomst minder afhankelijk zijn van mensen die vissen. Wij willen simpelweg dat de ook de mensen die niet vissen van ons gaan houden. Zodat het makkelijker wordt om ook visvriendelijke keuzes te maken. Doe je mee? Er zijn mensen bij stichting Vissenbelangen die je meer over ons kunnen vertellen en over wat jij kunt doen. En als je al iets aan activisme doet, denk dan ook aan ons vissen. Dankjewel voor jullie aandacht.

Gepubliceerd door Lesley
op 6 juni 2023