Wie zijn wij

Wij zijn Lesley en Mark. Wij zijn altijd geïnteresseerd geweest in dier en natuur. In 2018 reisden wij naar Egypte en iedere dag mochten wij daar van het spectaculaire onderwaterleven genieten. Maar we wisten maar al te goed dat het koraal, de vissen, schildpadden en dolfijnen vele bedreigingen kennen. Jaarlijks vissen we miljoenen tonnen vis uit het water. Dat zijn miljarden individuele vissen. Samen met de vissen die gekweekt worden vormen ze met afstand de grootste groep slachtoffers uit de dierenindustrie. Behalve dat dit verschrikkelijk is voor de vissen zelf legt het een grote druk op het ecosysteem. Maar wie komt er eigenlijk op voor de vissen? Er zijn zeker wel organisaties die zich inzetten voor de oceaan en het leven daarin. Toch vinden wij dat vissen en hun leefomgeving veel meer onder de aandacht gebracht moeten worden bij iedereen die zegt van dieren en natuur te houden.

Doelstelling

Mensen een connectie laten maken met vissen en hun leefomgeving. Wij hopen dat wanneer mensen vissen beter begrijpen en waarderen overgaan tot het maken van duurzamere keuzes en in actie komen om vissen te beschermen.

Hoe doen we dat?

Ten eerste blijven we onszelf ontwikkelen. We proberen op de hoogte te blijven over allerlei ontwikkelingen die met vissen te maken hebben. Dat loopt uiteen van het kijken van documentaires tot het lezen van rapporten of het monitoren van vissen of waterkwaliteit. We duiken zelf het water in met snorkel en camera om de vissen een gezicht te geven en om waar te nemen hoe het leven onderwater zich ontwikkelt. De beelden verwerken we in verhalen of filmpjes op sociale media. We geven presentaties op aanvraag. Ook kunnen we toespraken geven of werken we mee aan interviews. Soms komen er verzoeken of wij iets willen schrijven of zeggen over vissen voor bijvoorbeeld de lokale politiek. Waar mogelijk werken we daaraan mee. Tenslotte werken wij ook aan projecten. Momenteel is dat het onderzoek naar de knakaal van Ravon, maar we hebben ook ideeën om eigen, lokale projecten op te zetten.

Onze visie

Wie handelt in het belang van vissen handelt in het belang van dier en natuur in het algemeen. Wij streven dan ook naar een plantaardige en duurzame levensstijl. Daar zijn nog zeker verbeteringen in te behalen. Maar we doen ons best. Beter inconsequent goed dan consequent fout.

Onze idealen

  • Een plantaardige en duurzame levensstijl. Bij duurzaam denken wij dan aan biologisch, zo min mogelijk plastic, tweedehands en consuminderen.
  • Dieren leven bij voorkeur in de vrije natuur.
  • Wij moeten de natuur beschermen. Wat we hebben moeten we behouden en waar mogelijk moeten we natuur herstellen die verloren is gegaan.
  • Mensen zouden zoveel mogelijk leed bij dieren moeten voorkomen. Vissen puur ter ontspanning veroorzaakt onnodig leed bij vissen. Dit is niet in het belang van het dier en zou je daarom niet moeten doen. Vissen vangen ten behoeve van monitoring is helaas noodzakelijk. Dit is wat ons betreft acceptabel omdat het vaak wel in het belang is van de vissen. Uiteraard moet dit dan zodanig gebeuren dat er zo min mogelijk leed veroorzaakt wordt.