Ik ben de waddenzee

De mens heeft mij uitgeroepen tot Natura 2000 gebied en ik sta op de Werelderfgoedlijst. Ik ben een belangrijk en uniek woongebied voor vele dieren en planten. Zo uniek dat ik geen gelijke heb in de wereld. Veel vissen komen mij opzoeken. Ik fungeer als broedkamer waar de jonge vissen kunnen opgroeien. Ik ben rijk aan voedingstoffen en heb de grootste populatie wadpieren van de wereld. Ik ben een van de meest dynamische gebieden van Nederland. Maar ik stop niet bij Nederland. Mijn lichaam strekt zich uit tot aan Denemarken.

Door mijn dynamiek ben ik rijk aan voedsel en komen vele vogels mij opzoeken om aan te sterken of om er even te wonen. Ik heb veel zandplaten die niet bewoond worden door mensen maar dieren. Ik ben uniek en ga ervan uit dat de mens mij beschermt tegen de mens.

Toch moet ik elke dag naar vissers kijken die mijn bodem omwoelen en mijn vis weghalen. Ook zijn er weer nieuwe plannen om gas te boren en zout te delven. De zeespiegel stijgt. Dit is nu al een groot probleem voor de vele zandplaten. Met een toenemende bodemdaling in zicht is het mogelijk echt gedaan met mijn mooie droogvallende wadplaten.

Al dat lawaai onderwater maakt mij ook erg ongerust. Ik hoor mezelf soms niet eens meer. Steeds meer bewoners kiezen er al voor om te vertrekken. Hoor jij mij wel? Ik roep om hulp.

Gepubliceerd door Mark
op 9 september 2021