Herdenkingstocht slachtoffers dierindustrie Bite Back

Zaterdag 17 december hield Bite Back de jaarlijkse herdenkingstocht voor de slachtoffers van de dierindustrie. Vissenbelangen mocht een toespraak houden om de vissen te herdenken. We vertelden over het leven van Agnes. Agnes is een aal (paling) die een goed leven heeft gehad. Helaas is dit leven voor veel alen niet weggelegd. Ze worden gevangen en opgekweekt. Nederland is wereldwijd de grootste in het “kweken” van paling. Maar er zijn natuurlijk veel meer slachtoffers. Miljarden. De aantallen zijn zo groot dat ik niet weet hoe je zo’n getal moet uitspreken. Ze sterven vaak een verschrikkelijke dood. Ze worden verdrukt in de netten, zwemblazen knappen, ingewanden worden naar buiten geduwd. Ze worden levend op ijs gelegd, stikken aan de lucht of worden levend open gesneden.
Een groot probleem is dat mensen de connectie missen. Want zelden zien we vissen vrij zwemmend in hun eigen leefomgeving. We weten vaak zo weinig over hoe hun levens er onder het wateroppervlakte uitziet. We moeten vissen veel meer als dieren en individuen gaan zien. Vissenbelangen probeert doormiddel van foto’s, video’s, presentaties en verhalen over vissen mensen de connectie met vissen en hun leefomgeving te laten maken. Met als doel dat mensen geen vis meer eten, niet op jacht gaan met hengel, ze niet in een aquarium houden of als proefdier zien.
Maar we willen meer. We willen dat mensen meer doen dan de vissen met rust laten. Want als we de vissen simpelweg met rust laten wordt hun leefomgeving nog steeds door ons vernietigd en vervuild. Met onze stuwen en gemalen belemmeren we hun de route om naar hun voortplantingsgebieden terug te keren. Vissen verdienen onze bescherming zonder dat daar een wederdienst voor wordt verwacht. Duik daarom met ons mee in de wereld van de vissen. Volg en steun ons initiatief en zeg het voort!
Foto’s zijn gemaakt door Alfons Spoler
Gepubliceerd door Lesley
op 18 december 2022