Een zee vol vis – Event in de Stadskeuken van Arnhem

Zaterdag 30 maart was het World Day for the End of Fishing. Op de laatste zaterdag van maart worden er door verschillende organisaties wereldwijd acties en evenementen georganiseerd om de desastreuse gevolgen van de visserij en aquacultuur onder de aandacht te brengen. De afgelopen jaren gaven wij voorafgaand aan deze dag een online presentatie samen met Animal Save. Dit jaar wilden we graag een live event organiseren. Het werd een sfeervolle en inspirerende middag.

Er was een klein maar zeer geïnteresseerd gezelschap naar onze bijeenkomst gekomen. In onze presentatie vertelden we een aantal fascinerende wetenswaardigheden over een aantal vissoorten. Het publiek vond het zeer opmerkelijk dat er vissoorten zijn die tijdens hun leven van geslacht veranderen. Zoals de anemoonvis, blauwe snavellipvis en de gewone poetslipvis. We vertelden ook iets over de Nederlandse visserij. Wist je dat de 8 Nederlandse trawlers ruim 10x zoveel vis vangen als 283 kotters samen? Wel zijn de meeste kotters bodemvissers, die in kwetsbare gebieden varen. Tot slot spraken we met elkaar over wat je zelf kunt doen voor vissen. Er was lekker veel interactie met het publiek. Na afloop hebben we met zijn allen nog wat gedronken en geproefd van de vissticks en garnalen van de Vegan Visboer. Ook had Lesley nog vegan tonijnsalde gemaakt met kikkererwten. De basis van dit recept vind je hier.

Het was de bedoeling dat zowel wij als Animal Save een presentatie zouden geven. Animal Save zou vertellen over hun campagne “Plant Based Treaty”. Helaas kon deze presentatie door persoonlijke omstandigheden niet gegeven worden. Wij vinden de “Plant Based Treaty” een geweldig initiatief dat al veel positieve impact heeft gehad. Deze campagne roept overheden op om te onderhandelen over een internationaal verdrag dat aanstuurt op een plantaardig voedselsysteem. Het verschuiven van subsidies naar duurzame alternatieven voor de visserij is een belangrijk onderdeel van de Plant Based Treaty. Zowel burgers als overheden kunnen hier een bijdrage aan leveren. Voor meer informatie check deze website.Gepubliceerd door Lesley
op 31 maart 2024