Vanaf 1 juli 2021 wordt het gebruik van wegwerp plastic aan banden gelegd. Maar dat je beter geen plastic draagtasjes, wegwerp bekers, bestek en rietjes kunt gebruiken wist je waarschijnlijk al lang. Op plastic flesjes zit tegenwoordig statiegeld maar het is natuurlijk nog beter om je eigen drinkfles mee te nemen. Ook als je graag een kop koffie onderweg haalt kun je daar een mooie (thermo)beker voor aanschaffen.
Als je boodschappen gaat doen neem dan behalve een goede herbruikbare boodschappentas ook katoenen of jute zakken mee voor groente, fruit en brood. Helaas zijn de verpakkingsvrije opties in de supermarkt soms nog beperkt. Op de markt en in biologische supermarkten zijn er vaak meer verpakkingsvrije opties. Ook zijn er verpakkingsarme winkels waar je pasta, rijst, meel, noten, peulvruchten en vele andere producten kunt kopen. Deze producten stop je dan in bakjes, potten, flessen en zakken die je zelf van huis meeneemt. Hier bestaat ook een online versie van. Pieter Pot bezorgt jouw boodschappen in herbruikbare glazen potten. Wil je meer weten hoe je plastic en afval kunt vermijden zoek dan eens op “zero waste”.
Een ander probleem zijn microplastics. Dit zit bijvoorbeeld in je kleding, douchegel, tandpasta en in je microvezel doekje. Koop bij voorkeur kleding van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld (bio)katoen, linnen, bamboe en hennep. Kleding wat bijvoorbeeld polyester, nylon of acryl bevat geven bij elke wasbeurt plastic deeltjes af aan het water. Hier bestaan wel speciale waszakken voor zoals bijvoorbeeld “guppy friend” maar uiteindelijk is de werking daarvan beperkt. Je microvezeldoeken kun je vervangen door (bio)katoenen vaatdoeken. Ga voor je verzorgingsproducten eens op onderzoek uit naar plasticvrije merken. Merken die shampoo bars verkopen zijn hier vaak al bewust mee bezig. Zo voorkom je dat er kleine plastic deeltjes in het water komen.
Feitje: wist je dat koraal microplastic uit het water eet? Dat op zich zorgt al voor een stressreactie in het koraal. Nog een nadeel is dat bacteriën en virussen zich kunnen hechten aan deze plastic deeltjes. Hierdoor ontstaat de kans dat er ziektes uitbreken op het koraal.