Dier en milieubewust leven

Eet plantaardig

Eet geen vis, maar kies voor plantaardig voedsel. Plantaardig eten is net zo lekker, gezond en duur als je zelf wilt. Voor de vissen, alle andere dieren, de natuur en het milieu is een plantaardig dieet het beste alternatief. Sinds wij plantaardig eten, eten we veel gevarieerder. Tegenwoordig kun je in iedere supermarkt wel vervangers vinden voor dierlijke producten. Houd eventueel de aanbiedingen in de gaten. Maar plantaardig eten kan ook heel goed zonder vervangers. Als je graag gezond plantaardig wilt eten kun je op zoek gaan naar informatie over “whole food plant based”.

Voorkom schadelijke stoffen in het milieu

Denk na bij wat je koopt. Schoonmaakmiddelen, wasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, verzorgingsproducten, anti-vlooienmiddel, zijn allemaal voorbeelden die in het water of het milieu terecht komen. Onderzoek eens welke producten minder belastend zijn voor het milieu. Met (groene) zeep, (baking) soda, en (natuur)azijn kun je in principe je hele huis schoonmaken. Maar je kunt ook ecologische schoonmaakmiddelen aanschaffen. Marcel’s Green Soap heeft bijvoorbeeld veel opties die makkelijk verkrijgbaar zijn.

Tegel eruit, plantje erin

Als iedereen zijn tuin vol legt met stenen dan stroomt het water te snel het riool in. Bij heftige regenval kan het riool overstromen. Het vervuilde rioolwater wordt dan overgestort in natuurwater. Hierdoor kan er ter plekke een zuurstoftekort in het water ontstaan wat onder andere vissensterfte tot gevolg kan hebben. Maar een groene tuin of een groen dak is niet alleen van belang voor het vasthouden van regenwater. Het biedt verkoeling op warme dagen en met de juiste samenstelling aan planten help je ook de insecten (en daarmee weer de vogels) in je omgeving.

Adopt don’t shop

Wij zijn geen voorstander van vissen in gevangenschap. Koop daarom geen vissen voor je vijver of aquarium. Toch zijn er veel mensen die vissen aanschaffen en er na een tijdje vanaf willen. Soms kom je ook situaties tegen waarbij de vis of vissen slecht verzorgd worden. Zo kom je nog wel eens een goudvis in een kom tegen in een wachtruimte of op een toonbank. Dat is een zeer ellendig bestaan voor zo’n beestje. Wanneer je over de ruimte en financiële middelen beschikt zou je vissen kunnen opvangen die andere mensen niet meer willen hebben of waar slecht voor gezorgd wordt. Lees je vooraf goed in! Sommige vissen zoals een goudvis kunnen meer dan 20 jaar worden. Wees ervan overtuigd dat je al die jaren goed voor de vissen kunt zorgen.

Dagje uit

Geen dier wordt gelukkig van een leven in gevangenschap. Besef dat vissen in aquaria vaak uit het buitenland worden gehaald en een lange reis achter de rug hebben. Er is bij elke levering een deel van de dieren die de rit niet hebben overleefd. Mariene vissoorten zijn over het algemeen moeilijk te kweken. Deze worden uit het wild weggevangen. Dit geldt ook voor haaien en roggen. Kies liever voor een uitje zonder dieren. Er zijn genoeg pretparken, musea en activiteiten zonder dieren. Ben je wel geïnteresseerd in dier en natuur? Boek dan eens een natuurexcursie of ga eens een documentaire bekijken in het Omniversum.

Ruim zwerfvuil op

Zwerfaval komt niet alleen op straat terecht. Ook in sloten, vijvers, plassen, rivieren en in de zee vind je zwerfafval. Eenmaal in het water wordt het vaak niet meer opgemerkt. Raap dus zwerfvuil van de straat of van het strand dan komt het niet meer in het water terecht. Wij zien heel veel initiatieven van groepen die zwerfvuil rapen. Sluit je aan of loop zelf een rondje. Vaak kun je van de gemeente een grijper en afvalring in bruikleen krijgen. Natuurlijk zorg je er altijd voor dat waar je ook komt je geen rommel achterlaat.