Monitoring

Als je regelmatig wandelt of fietst kom je waarschijnlijk ook regelmatig langs een sloot of plas. Sta eens stil langs de waterkant en kijk eens wat je kunt zien. Is de bodem zichtbaar? Drijven er kroos of andere waterplanten op het water? Zie je verschillende planten onderwater of zie je weinig variatie? Water van goede kwaliteit is helder, bevat veel verschillende plantensoorten en is niet geheel bedekt met kroos of andere planten.

Wanneer je hier meer over wilt weten kun je de app Waterleven downloaden. In deze app worden een aantal planten en diersoorten beschreven. Verder bevat deze app een soortenquiz en een vragenlijst waardoor je een idee kunt krijgen van de waterkwaliteit van jouw sloot of plas. Je kunt waarnemingen van dieren of planten ook doorgeven op waarneming.nl. Zo draag je bij aan het monitoren van de natuur.

Natuurlijk kunnen er ook andere zaken zijn die je opvallen. Ligt er veel zwerfvuil? Zie je dode dieren langs de waterkant? Heeft het water een rare kleur of ruikt het vreemd? Is de sloot droog gevallen? Wanneer je denkt dat er iets mis is met het water maak er dan een melding van. Door middel van het formulier van meldpuntwater.nl kun je eenvoudig vinden bij wie je de melding moet maken.

Woon je in de omgeving van Arnhem / Nijmegen? Dan horen wij het ook graag als je misstanden met het water ontdekt. Zo krijgen wij een beter beeld van de problemen in onze regio. Deze kunnen wij dan communiceren met de gemeente en het waterschap.

Contact opnemen