Laat van je horen

Niet alleen individuen maar ook bedrijven, organisaties en overheden moeten zich inzetten voor een duurzamere samenleving. Laat het bedrijven weten als het beter kan. Je kunt een brief schrijven maar ook een actie bedenken. Als je goed kunt schrijven kun je ook eens een opiniestuk of ingezonden brief sturen naar een krant of online forum. Dit is ook heel goed om te doen als het ergens mis gaat. Denk bijvoorbeeld aan de vissen in het Boterdiep. In juli 2021 overstroomde een tank van Friesland Campina waarbij er 45.000 liter wei in het water terecht kwam. Dit heeft honderden vissen het leven gekost. Ondanks het hier om een ongeluk ging, is dit niet het eerste incident. Daarbij moeten er echt mensen vragen gaan stellen of er geen maatregelen getroffen kunnen worden. 

Of kom in actie tegen de waterkrachtcentrales bij Linne, Lith en Maurik waar veel vissen de dood vinden in de draaiende turbines. Door een procedure fout tijdens het maken van het beleid, hoeft de energiemaatschappij niet te voldoen aan de 10% regel, waarbij maximaal 10% van de vissen schade mag ondervinden van de waterkrachtcentrale. Daarom worden er momenteel geen maatregelen getroffen om de schade aan migrerende vissen te beperken. 

Momenteel zijn het vooral sportvissers die voor de vissen opkomen. Vissenbelangen vindt dat veel meer mensen dit zouden moeten doen.